ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Γενική αρχή σχεδιασμού του νέου κτιρίου εντός του σχολικού συγκροτήματος  «Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης» στους Ελαιώνες αποτέλεσε η πρόθεση για τη δημιουργία ενός σχολείου ενταγμένου στο φυσικό περιβάλλον και στο ανάγλυφο του εδάφους, ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης με ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κατασκευή του κτηρίου ακολουθεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που αφορούν τους χώρους εκπαίδευσης καθώς και τις προϋποθέσεις ως προς την άρτια λειτουργία του, το φωτισμό, αερισμό, την πυρασφάλεια και την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η μορφολογία του κτιρίου ακολουθεί τη σύγχρονη αισθητική και την καθαρή γεωμετρία, με όψεις που χαρακτηρίζονται από μεγάλα ανοίγματα ώστε να φέρνουν άπλετο φωτισμό και φυσικό αερισμό στους εσωτερικούς χώρους. Οι αίθουσες διδασκαλίας στρέφονται προς τη θέα και έχουν νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Οι αύλειοι χώροι είναι ενιαίοι αλλά με ήπιες κλιμακώσεις ώστε να ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Τμήματα των ανοικτών εξωστών φυτεύονται με χαμηλά φυτά ώστε να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη ένταξη στο περιβάλλον.

Σε πρώτη φάση υλοποιήθηκε το τμήμα του κτιρίου που περιλαμβάνει 9 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφειακούς χώρους, χώρους υγιεινής, βοηθητικούς χώρους αποθήκευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου με επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο 250 θέσεων, τραπεζαρία, κουζίνα, βιβλιοθήκη και υπαίθριους αθλητικούς χώρους.

Πυλαία, Θεσσαλονίκη

2019

φωτογραφίες:
Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης